0.1 C
Galați
luni, mai 16, 2022
Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °
Pamflet Stângă, liderul Dreptei

Stângă, liderul Dreptei

E ca -n Caragiale, dar nu-i de râs. Intrarea tinerilor în politică nu a adus aerul proapăt, „un altfel de politică”, așa cum își doreau nu numai gălățenii, ci toți românii.

Am avut unele dezamăgiri și de la generația „Decrețeilor” (cei născuți după Decretul 770/1966, de control a avorturilor), care au intrat în politică începând de la jumătatea anilor 90. Cei mai mulți au plecat în străinătate, foarte mulți au reușit să se afirme profesional în economia privată sau pe funcții în administrație, dar la politică au fost multe eșecuri.

Spre exemplu, la Galați, am avut doi deputați și un senator din generația „Decrețeilor” care s-au ales cu dosare penale pentru fapte de corupție.

Noua „speranță” a politicii gălățene, George Stângă

Liderul PNL Galați, George Stângă, ar fi trebuit să reprezinte „noul val”, tinerii care s-au format educațional și profesional după anii 90, dar exemplul său este util numai în varianta „așa nu”, pentru că ascensiunea sa are la bază doar obsesia de a obține funcții, putere și bani, fentând regulile.

Biografia sa nu oferă niciun punct de susținere a unei cariere politice. A absolvit Facultatea de Educației Fizică și Sport în 2004, dar numai ca să aibă o diplomă. Admiterea la „Educație Fizică” presupunea doar mușchi și talent la fugă. Tot ca să aibă o diplomă, dar una care să poată fi trecută pe cartea de vizită, a mai absolvit și Dreptul la „Particulară”. Este încă unul din miile de licențiați în Drept din Galați care nu au reușit să intre în Barou.

Dar a reușit să intre în Politică. La PNL. Ucenicia de bugetar și-a făcut-o în perioada 2007-2013, ca inspector la DGASPC Galați. E singura perioadă în care s-a spetit cu munca.

Din funcțiile publice obținute pe baza carnetului PNL, George Stângă a adunat vreo 300.000 de lei

Primii bani încasați din funcții dobândite grație carnetului PNL i-au venit prin 2010, când prin adresa nr 174/01.06.2010 transmisă primarului Dumitru Nicolae, președintele PNL Galați, deputatul Victor Dobre, făcea rocada unor membri PNL în CA-ul de la Administraţia Zonei Libere. În locul unui fost lider sindical la Sidex, Emil Mihăilă, Dobre îl numea în CA pe  George Stângă, de la Tineretul Liberal.

Apoi, tot pe baza carnetului PNL, Stângă a fost, din 2013 până în 2015, șef al filialei regionale a ANRE. Dar să nu uităm funcțiile alese. Din 2012 până în 2016 a fost consilier județean, iar în perioada iunie – decembrie 2016 a fost consilier municipal. Toate aceste mandate de ales local și județean PNL, funcțiile publice în care a fost numit de PNL, indemnizațiile de CA, obținute tot pe baza carnetului PNL, i-au adus lui George Stângă vreo 300.000 de lei.

Este o ascensiune uluitoare. Să ne gândim câți din generația sa vor munci o viață pentru o casă și o mașină, echivalentul celor 300.000 de lei câștigați de Stângă în numai câțiva ani, pe baza carnetului PNL.

Intrarea triumfală în lumea bună. Profesorul de gimnastică a ajuns senator și șef al PNL Galați

A urmat partea cea mai spectaculoasă a ascensiunii sale, mandatul de senator și funcția de președinte al PNL Galați. Ambele i le datorează lui Dobre. Într-un fel, Dobre a vrut să se răzbune pe o parte din liderii PNL Galați, care îi reproșau că este liderul organizației din 1997 și pentru revitalizarea PNL Galați este bine să lase loc competiției interne.

Victor Dobre s-a folosit de foștii PD-iști veniți în PNL. Înainte de întocmirea listelor pentru „parlamentarele” din 2016, Dobre și Ciumacenco au schimbat componența comitetului care urma să ia decizia finală. Din comitet au dispărut vechii liberali și apărut noii liberali (foștii PD-iști) care au votat la comandă și astfel au obținut următoarele nominalizări pe locurile eligibile: Stângă locul 1 la Senat, iar la Cameră primul loc pentru Dobre și locul 2 pentru Ciumacenco. Erau mulți alți lideri PNL care puteau reprezenta Galațiul în Parlament, ar fi trebuit să fie o competiție de valori, nu un vot aranjat pe sub masă. Pentru că au fost trași pe sfoară, majoritatea liderilor PNL Galați nu au făcut campanie ca pe vremuri și rezultatul a fost pierderea unui mandat de deputat.

La fel a procedat Dobre și în aprilie 2017, când a aranjat lucrurile în așa fel încât George Stângă să ajungă președintele Organizației Județene PNL Galați.

Teoretic, a fost un „schimb de generații” la cârma PNL Galați. Practic, au fost niște manevre care au dus la fragmentarea organizației PNL.

Stângă și-a arătat mușchii la medicii și profesorii din PNL ca vechilul pe moșie

Când îi oferi putere unui om trebuie ca mai întâi să îi evaluezi cultura și inteligența. E extrem de periculos să îi oferi funcții publice unui individ care nu are, nici cultură generală, nici cultură civică, nici măcar slabe sclipiri de inteligență.

Noul președinte, George Stângă, a început să conducă PNL Galați cu ceea ce avea la îndemână, cu mușchii. A început să bată cu pumnul în masă în fața unor medici, profesori universitari, ingineri, oameni cu realizări profesionale deosebite în alte domenii, pentru a face el legea în organizație.

La un moment a dat impus un sistem de calculare a punctajului în baza căruia să fie stabilită ierarhia candidaturilor la alegerile locale, ceva de genul 3 puncte pentru participarea la un eveniment al PNL, 5 puncte prezența la un miting, 10 puncte pentru nu știu ce acțiune.

Numai un individ incult și ilogic ar pretinde ca meritocrația să fie înlocuită cu un calcul „aritmetic” al „prezențelor” și „absențelor” și ca un lider cu cultură politică, cu o bună știință a comunicării și cu realizări profesionale respectabile, adică un bun reprezentant în administrația locală, să fie „bătut la puncte” de un individ care-i analfabet funcțional dar participă la toate manifestările partidului.

Așa a început o lungă serie de retrageri din funcțiile executive a majorității liderilor PNL Galați, care au preferat să rămână simpli membri cotizanți.

George Stângă a sărit calul și în martie 2018, când l-a amenințat cu sancționarea pe cardiologul Mihai Bucatanschi, pentru că nu stabilise reprezentanții la secțiile de votare în zona de care răspundea. Doctorul Bucatanschi era ultimul medic care mai rămăsese în PNL, dar a plecat și el.

Exemplul suprem al modului în care se comportă un prost când îi oferi prea multă putere a fost modul în care Stângă l-a dat afară din sediul PNL pe deputatul Victor Dobre, pe binefăcătorul său. În primăvara lui 2019, Dobre s-a trezit cu yala schimbată la ușa cabinetului parlamentar din sediul PNL și cu lucrurile din cabinet mutate în subsol. Deși este vicepreședinte al PNL la nivel național, Dobre a închiriat un spațiu pentru cabinetul parlamentar prin zona Grădinii Publice. Deci vicepreședintele PNL la nivel național a rămas pe drumuri pentru că Stângă l-a izgonit din sediul PNL Galați.

 „Să vii cu mesaje de forță fizică înseamnă că ai lipsit crâncen de la școală“

Cea mai clară dovadă a neputinței intelectuale lui George Stângă de a face politică la nivelul unui mare oraș (la „Zoo” probabil că ar reuși) este faptul că și-a început campania electorală cu fapte, gesturi și mesaje, care promovează forța fizică și violența.

Aici nu mai vorbim de „bucătăria PNL”, de partide de dreapta sau de partide de stânga. Niciun partid, niciun lider politic, nu trebuie, nici măcar în glumă, să facă aluzie la forța fizică și violență în viața publică.

Primul mesaj pro-violență dat de Stângă a fost când l-a pus pe locul 1 pe lista PNL pentru Consiliul Județean Galați pe boxerul Cătălin Moroșanu, zis „Moartea din Carpați”, adus de la Iași. Toată stima pentru Cătălin Moroșanu, dar el e perceput în viața publică ca fiind  „Moartea din Carpați” și acest simbol nu poate fi încurcat cu politica.

Al doilea mesaj pro-violență a fost simbolul electoral „pumnul”, adoptat de Stângă și Moroșanu , care își arată pumnii din toate ipostazele lor electorale, sugerând că la nevoie vor obține victoria la alegerile locale și cu pumnii. Stângă a și accentuat mesajul declarând că de frica pumnilor lui Moroșanu nu va mai îndrăzni nimeni din CJ Galați să nu voteze proiectele PNL. Așadar, „nu votați, vă luăm la pumni”.

Al treilea mesaj pro-violență este unul de natură organizatorică. Stângă și Moroșanu s-au întâlnit cu 15-20 de interlopi din județul Galați, scopul fiind probabil colaborarea interlopilor la campania electorală a PNL, după aceeași rețetă: „nu ne votați, vă luăm la pumni”.

Pentru un profesor de gimnastică cu mintea îngustă, folosirea violenței pentru a-și atinge scopurile poate fi o idee. Dar măcar Moroșanu ar fi trebuit să aibă revelația că o regulă a vieții sportive, a boxului, este să nu folosești violența în afara ringului. Dar, probabil că nici Moroșanu…

„Diagnosticul” l-a pus un medic, doctorul Paul Ichim, care este membru PNL: „să vii cu mesaje de forță fizică, înseamnă că ai lipsit crâncen la școală, începând cu ciclul primar”, a scris doctorul Paul Ichim pe facebook.

Dar lipsa educației este ultimul defect care i se poate imputa lui Stângă. Dacă ne raportăm la valorile morale ale oamenilor simpli, cei care votează sperând într-o viață mai bună, cu siguranță că acești oameni, alegătorii, ar putea bifa în dreptul lui Stângă și alte defecte: că este avid de putere, incult, lipsit de inteligență, lipsit de logică, lipsit și de scrupule, demagog, ipocrit, parvenit, înfumurat și impertinent.  

Trebuie să fii un lider politic cel puțin idiot dacă îți proiectezi campania electorală la modul „Votați PNL! Votați Moartea din Carpați”.

Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare

Adina Maier

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam completati comentariul!
Completati cu numele dumneavoastra

Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °

Cele mai populare

DERAPAJ. În CSAT, Iohannis a pornit ofensiva împotriva clanurilor interlope. La Galați, senatorul PNL George Stângă stă la șpriț cu interlopii Sava, Bin și...

Încep să apară primele detalii despre cheful pe care l-a tras liderul PNL Galați, senatorul George Stângă cu 15-20 de interlopi cu...

Ce-au făcut pentru noi cei pe care i-am votat în 2016? La PNL, senatorul Stângă i-a schimbat yala la ușă deputatului Dobre (VIDEO)

Campania electorală pentru alegerile de pe 27 septembrie este momentul bilanțului, în care trebuie să ne amintim ce au făcut pentru municipiul...

Stângă, liderul Dreptei

E ca -n Caragiale, dar nu-i de râs. Intrarea tinerilor în politică nu a adus aerul proapăt, „un altfel de politică”, așa...

Partidul Brătienilor e de râsul curcilor! După ce-a „fentat” Primăria cu „fotbalistul”, PNL Galați vine la CJ cu „boxerul”

Ultima ispravă a liderului PNL Galați, George Stângă, cu proptirea boxerului Cătălin Moroșanu pe primul loc al listei PNL pentru Consiliul Județean,...