0.1 C
Galați
luni, mai 16, 2022
Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °
Politică „Regele Șobolanilor”. Contractele pe bani publici ale familiei liderului PNL Galați, senatorul...

„Regele Șobolanilor”. Contractele pe bani publici ale familiei liderului PNL Galați, senatorul George Stângă, au depășit „primul milion”

Știți cum se spune: pe un om de afaceri să nu îl întrebi niciodată cum a făcut „primul milion”.

Familia senatorului PNL George Stângă a făcut deja „primul milion” de lei, dar nu cu multă trudă în a produce ceva, orice, nici prin comerț, nici prin speculații la bursă.

Stângă și-a folosit funcțiile și influența politică pentru a obține prin atribuire directă, adică fără licitație, contracte din bani publici pentru consultanță, dezinsecție, deratizare, dezinfectare.

Cum să faci „primul milion” dacă ești reprezentantul la Galați a ANRSC și ai primăriile „la mână”

„Primul milion” al familiei Stângă a fost făcut din bani publici, bani de la bugetul primăriilor, școlilor și altor instituții publice. Este vorba de contracte pe care aceste instituții publice le-au atribuit prin atribuire directă, adică fără licitație, firmei Luandge Service SRL, firma familiei Stângă.

În primii doi ani de derulare a afacerii, 2014 și 2015, instituțiile publice din județul Galați au cotizat în conturile firmei familiei Stângă o sumă totală de 990.452 lei.

Secretul acestui succes în afaceri nu-i deloc complicat. În anii 2014 și 2015, George Stângă a fost atât consilier județean, cât și reprezentantul la Galați al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

În Declarația de avere nr 12.016/12.06.2014, Stângă menționează că în calitate de coordonator regional ANRSC a încasat 18.962 lei. În 2014, George Stângă a încasat în calitate de coordonator regional ANRSC, de membru CA la Zona Liberă, de consilier județean și membru ATOP, o sumă totală de 44.387 lei.

Potrivit Declarației avere nr 12.041/15.06.2016, în 2015 Stângă a încasat ca director regional ANRSC suma de 10.823 lei, iar în calitate de consilier județean și membru ATOP a mai încasat 18.283 lei.

Reprezentantul ANRSC este un șef al primarilor, pentru că el este cel care un cuvânt decisiv în stabilirea tarifelor serviciilor publice, el poate sancționa o primărie dacă serviciile publice nu sunt derulate conform legii. Orice primar, de mare oraș sau de comună, este la mâna ANRSC-ului. Chiar dacă nu are el nevoie de o aprobare a ANRSC, „scurt-circuitul” se poate produce, pentru că reprezentantul ANRSC îl poate amenda pentru o neregulă oarecare, să spunem la salubrizare.

Dacă mai e și consilier județean, cum era și cazul lui Stângă, și poate vota „pentru” sau „împotriva” unui proiect al unui primar, e clar că reprezentantului ANRSC îi crește puterea de negociere a afacerilor cu primarii.

Așa că mulți primari din județul Galați au preferat să semneze un contract cu firma familiei Stângă, decât să aibă cine știe ce necazuri.

Afacerile pe bani publici ale firmei familiei președintelui PNL Galați

Dezvăluirile au fost făcute de presă, de jurnalista tecuceană Aida Zaharia și de revista de investigații „Anchete Online”, care a publicat articolul „Regele Șobolanilor. Cum face avere liderul PNL Galați sub administrație PSD”. Existau unele informații încă din campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2016 conform cărora deplasările în comunele județului ale lui George Stângă erau motivate mai puțin de campania PNL, fiind dedicate mai mult încheierii unor contracte de dezinsecție și deratizare cu primăriile conduse de primari PNL, PSD și UNPR.

Nu se știa numele firmei, dar se spunea că ar aparține familiei lui George Stângă. Era dificil de aflat detalii, pentru că nu erau organizate licitații, erau contracte atribuite prin încredințare directă și mai ales primarii de comune refuză să ofere detalii despre contractele încheiate.

Jurnalista Aida Zaharia a reușit să afle detalii în legătură cu contractele încheiate de firma Luandge Service SRL, controlată de Stângă. În 2014, firma Luandge Service SRL a încheiat cu primării din județul Galați 8 contracte în valoare totală de 9.197  euro, iar în 2015 a obținut prin atribuire directă 17 contracte, în valoare totală de 64.389 euro. În total, aproape 75.000 de euro.

Potrivit Aidei Zaharia, numele firmei LUANDGE reprezintă o combinație a numelor membrilor familiei senatorului Stângă: LU (Luca, fiu) plus AND (Andrei, fiu) plus GE (Geanina, soție sau George, soț).

Firma familiei Stângă a făcut afaceri și pe banii școlilor din comunele județului Galați

O sumă de 120.529 lei au fost bani încasați de firma familiei senatorului George Stângă din comunele județului Galați. Din acești bani, o sumă de 91.149 lei, au fost bani virați în contul lui Stângă prin intermediul școlilor.

„Totalul sumei încasate de Stângă de la școlile din județ indiferent de culoarea politică a primarilor (PNL, PSD, UNPR) se ridică la aproape 1 miliard de lei vechi (91.149 lei). Mai rar așa „dragoste paternă”! (…)

Cea mai fruntașă localitate din mediul rural al județului Galați care a umplut cu generozitate buzunarele senatorului este Comuna Șendreni! 47.442 lei (adică 474.420.000 lei vechi) au fost pompați în bugetul lui Stângă. Culmea este că primar la Șendreni este Paul Cristea, etichetat de Stângă drept acolit al lui VP Dobre!”, a scris Aida Zaharia.

Firma familiei Stângă nu s-a limitat numai la contracte de dezinsecție și deratizare. Spre exemplu, cu Primăria Jorăști a fost încheiat, prin atribuire directă, contractul nr DA 12951404/04.08.2017, în valoare de 10.000 lei, pentru „servicii de consultanță tehnică și informare juridică”. Obiectul contractului este extrem de confuz. A fost încheiat ca să meargă banul!

În numai doi ani, a făcut „primul milion”. Acela a fost important. Activitatea Luandge Service SRL a continuat și în 2016 și în anii care au urmat, chiar dacă Stângă nu a mai fost reprezentatul ANRSC la Galați. Acum, probabil că firma se apropie de al 2-lea milion sau poate l-a și realizat deja și trece la al 3-lea. Dar în afaceri important e începutul, important rămâne „primul milion”.

Au fost căpușate școli, primării, instituții publice

„Au fost căpușate școli, primării, societăți ale consiliilor locale, instituții publice! Peste 4 miliarde de lei vechi direct în buzunarele senatorului bugetofag!”, a scris Aida Zaharia pe pagina personală de facebook.

Una dintre problemele semnalate de jurnalista din Tecuci ţine de faptul că firma care a executat aceste contracte a avut un singur angajat, mătuşa soţiei liderului PNL Galaţi, pe numele său Sterea Tinca. De altfel, administratorul firmei cu pricina este chiar femeia care şi presta activitatea de deratizare şi dezinsecţie.

Cum să faci afaceri de milioane cu vermorelul în spinare?

Caracatița afacerilor cu deratizări este „chiriașul” Grupului PNL din Senatul României

George Stângă nu s-a mărginit să lovească doar în judeţul de baştină. După ce a ajuns în Senatul României şi-a extins activitatea şi în Călăraşi. Astfel, primarul din Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, i-a plătit lui Stângă peste 352.000 de lei pentru servicii de dezinsecţie şi deratizare. Nici comuna Dor Mărunt nu a scăpat de plata tainului. În 2018, senatorul PNL a obţinut două contracte în valoare de peste 169.000 de lei tot pe firma cu un singur angajat. De data aceasta, pentru ierbicidare şi dezinsecţie.

Cu siguranță că nu s-a dus doamna Tinca cu vermorelul în spinare la Călărași. Aceste contracte i-au fost facilitate lui Stângă de colegul său de la Senat, senatorul PNL de Călărași, Răducu George Filipescu, numit de presa locală „cel mai influent politician din Bărăgan”, acesta controlând județul Călărași de 20 de ani.

Întrebare retorică: de ce vrea George Stângă să devină președintele Consiliului Județean Galați

George Stângă cere voturile gălățenilor la alegerile locale de pe 27 septembrie, pentru candidatura sa de președinte al Consiliului Județean Galați.

Cere voturile gălățenilor cum a făcut-o și la alegerile locale din iunie 2016, când candida pentru un mandat de consilier în Consiliul Local Galați.

A rămas în Consiliul Local mai puțin de 6 luni, pentru că a vrut mai mulți bani și mai multe privilegii și a candidat și la alegerile parlamentare din decembrie 2016 și a devenit senator. Așa că a demisionat din funcția de consilier local.

Acum vrea din nou să dețină o funcție de șef în administrația județului Galați.

Dacă ar deveni președintele Consiliului Județean vă dați seama cu ce viteză vor atribui primarii comunelor din județul Galați și directorii școlilor din comune contractele de dezinsecție și consultanță cu firma Luandge Service SRL?

Și se va trece la următorul nivel: pe un om de afaceri să nu îl întrebi niciodată cum a făcut „primul miliard”!

Adina Maier

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam completati comentariul!
Completati cu numele dumneavoastra

Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °

Cele mai populare

DERAPAJ. În CSAT, Iohannis a pornit ofensiva împotriva clanurilor interlope. La Galați, senatorul PNL George Stângă stă la șpriț cu interlopii Sava, Bin și...

Încep să apară primele detalii despre cheful pe care l-a tras liderul PNL Galați, senatorul George Stângă cu 15-20 de interlopi cu...

Ce-au făcut pentru noi cei pe care i-am votat în 2016? La PNL, senatorul Stângă i-a schimbat yala la ușă deputatului Dobre (VIDEO)

Campania electorală pentru alegerile de pe 27 septembrie este momentul bilanțului, în care trebuie să ne amintim ce au făcut pentru municipiul...

Stângă, liderul Dreptei

E ca -n Caragiale, dar nu-i de râs. Intrarea tinerilor în politică nu a adus aerul proapăt, „un altfel de politică”, așa...

Partidul Brătienilor e de râsul curcilor! După ce-a „fentat” Primăria cu „fotbalistul”, PNL Galați vine la CJ cu „boxerul”

Ultima ispravă a liderului PNL Galați, George Stângă, cu proptirea boxerului Cătălin Moroșanu pe primul loc al listei PNL pentru Consiliul Județean,...