Patronul combinatului siderurgic Liberty Galaţi, indianul Sanjeev Gupta, a anunțat că are în plan o nouă tranzacţie de senzație. Mai eaxct, Liberty Steel a depus o ofertă pentru achiziţionarea diviziei europene de oţel a ThyssenKrupp. Grupul german vrea să renunţe la afacerile cu oţel, care i-au adus, pe fondul crizei economice, pierderi considerabile.
Grupul GFG Alliance, controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta, din care face parte Liberty Steel, s-a făcut remarcat în ultimii ani prin achiziţia unor importante companii siderurgice europene şi nu numai. Ultima „lovitură” a constat în achiziţionarea, în 2019, a „pachetului de separare” înaintat de Grupul ArcelorMittal, condiţie pentru ca acesta din urmă să primească din partea Comisiei Europene acordul pentru achiziţionarea combinatului Ilva, de la Taranto, Italia. Tranzacţia, în valoare de 750 milioane de euro, a adus în portofoliul Liberty Steel nu doar combinatul siderurgic de la Galaţi, ci şi unităţile de la Ostrava (Cehia), Skopje (Macedonia), Piombino (Italia), Dudelange (Luxenburg), precum şi o serie de linii de producţie din Flemalle şi Liege (Belgia).
Liberty Steel nu a făcut publică valoarea ofertei făcute pentru divizia de oţel a ThyssenKrupp, însă e clar că tranzacția, dacă se va materializa, ar face din Grupul GFG Alliance unul dintre jucătorii majori de pe piaţa mondială a oţelului.
„Atât experienţa în domeniul transformărilor, cât şi abordarea antreprenorială ar face din fuziunea dintre Liberty Steel şi ThyssenKrupp Steel Europe un grup puternic şi bine poziţionat pentru a face faţă provocărilor cu care se confruntă industria siderurgică europeană şi va accelera transformarea prevăzută în strategia Greensteel. Liberty Steel îşi exprimă convingerea că o fuziune cu ThyssenKrupp Steel Europe poate fi răspunsul corect dintr-o perspectivă economică, socială și de mediu. Din perspectivă economică, există potențial pentru un concept industrial convingător, dat fiind că afacerile sunt complementare în ceea ce privește activele, liniile de produse, clienții și acoperirea geografică. Dintr-o perspectivă socială, Liberty Steel reprezintă un angajament pe termen lung faţă de industrie şi locurile de muncă (…), dintr-o perspectivă de mediu, Liberty Steel este lider în promovarea industriei durabile, ce şi-a asumat obiectivul de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030”, se arată într-un comunicat de presă al Liberty Steel.
Oferta făcută de Liberty Steel pentru preluarea ThyssenKrupp Europe nu are un caracter obligatoriu, dar a stârnit deja reacţii. Bursele au reacţionat pozitiv, acţiunile grupului german înregistrând o creştere cu 12 la sută pe bursa de la Frankfurt.
Miruna Comănescu