0.1 C
Galați
luni, mai 16, 2022
Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °
Administrație Parteneriat între Consiliul Județean și Primăria Galați pentru modernizarea Falezei

Parteneriat între Consiliul Județean și Primăria Galați pentru modernizarea Falezei

Primarul Ionuț Pucheanu, și președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, au semnat Acordul de Parteneriat pentru realizarea proiectului „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării”.

Protocolul de cooperare prevede că municipiul Galați, proprietar al terenului și al infrastructurii, va avea „responsabilitatea îmbunătățirii infrastructurii publice de turism în zona Falezei Dunării”, iar Consiliul Județean Galați, prin Muzeul de Artă Vizuală, „va asigura asistența calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public și informarea turiștilor cu privire la patrimoniul cultural existent”.

Municipalitatea dorește să obțină fonduri europene pentru modernizarea falezei în ansamblu, în cadrul unui proiect estimat la peste 15 milioane de euro, la care se lucrează deja, grație căruia această zonă emblematică a orașului se va schimba complet, devenind mult mai atractivă atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori, un loc plăcut de relaxare și petrecere a timpului liber.

„Cea mai îndrăgită zonă a orașului nostru, Faleza Dunării, va fi modernizată și pusă în valoare. Lucrăm deja la acest proiect prin care vom atrage fonduri europene și am încheiat astăzi  parteneriatul cu Consiliul Județean Galați, fapt pentru care îi mulțumesc și pe această cale domnului președinte Costel Fotea pentru deschidere și sprijin. Vom avea pe Faleză amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători și bicicliști, zone de cafenea, două parcări subterane, spații verzi amenajate, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit cultural și turistic. Faleza Dunării se va schimba și va deveni o zonă mult mai atractivă pentru gălățeni, dar și pentru cei care ne vizitează,” a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Președintele CJ Galați, Costel Fotea, a declarat: „Niciodată nu a existat o mai bună colaborare între Consiliul Județean și Primăria Galați. Iar acest lucru se vede în proiectele pe care le implementăm împreună pentru gălățeni. Astăzi ne-am unit din nou forțele, în cadrul unui proiect care vizează modernizarea Falezei. Aici se află singura expoziție de sculptură în metal de pe cursul Dunării, astfel că, împreună cu Primăria Galați, am gândit un circuit cultural prin care să punem  în valoare această colecție impresionantă de artă modernă, bineînțeles și cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul de Artă Vizuală.”

Unică în sud-estul Europei și spectaculoasă din punct de vedere al peisajului, Faleza Dunării din Galați va fi modernizată prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural.

Protocolul de cooperare prevede că municipiul Galați, proprietar al terenului și al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătățirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Județean Galați, prin instituția subordonată Muzeul de Artă Vizuală din Galați, va asigura asistența calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public și informarea turiștilor cu privire la patrimoniul cultural existent.

Elementul central în jurul căruia se va dezvolta întregul proiect îl constituie de altfel lucrările de sculptură în metal realizate în cadrul taberelor de sculptură din anii 1976, 1977 și 1991, care se constituie într-un veritabil muzeu în aer liber ce urmează a fi pus în valoare. Totodată, propunerile de amenajare a falezei rezultate în urma concursului de soluții urbanistice organizat de Primăria Galați în toamna anului trecut, la care au participat tineri specialiști în arhitectură și urbanism, vor fi puse la dispoziția ofertantului câștigător.

Proiectul are în vedere dezvoltarea și promovarea infrastructurii publice de turism și a serviciilor turistice aferente; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural și a serviciilor culturale; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului natural și a eco-turismului; regenerarea fizică și creșterea securității spațiilor publice.

Faleza Dunării va avea astfel trei circuite: circuit pietonal/promenadă, circuit pentru alergare/biciclete și circuitul cultural/observarea sculpturilor. Se va consolida și extinde taluzul dinspre Dunăre, se vor construi două parcări subterane, o serie de zone de cafenea, amfiteatre în aer liber și semiacoperite, piste pentru alergători și bicicliști, piațete cu mobilier urban în apropierea sculpturilor în metal existente etc.

În plus, se dorește relocarea portului de ambarcațiuni în altă zonă de agrement a orașului și se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să facă legătura între Str. Stadionului și Bdul Marii Uniri, cu finanțare din alte surse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam completati comentariul!
Completati cu numele dumneavoastra

Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °

Cele mai populare

DERAPAJ. În CSAT, Iohannis a pornit ofensiva împotriva clanurilor interlope. La Galați, senatorul PNL George Stângă stă la șpriț cu interlopii Sava, Bin și...

Încep să apară primele detalii despre cheful pe care l-a tras liderul PNL Galați, senatorul George Stângă cu 15-20 de interlopi cu...

Ce-au făcut pentru noi cei pe care i-am votat în 2016? La PNL, senatorul Stângă i-a schimbat yala la ușă deputatului Dobre (VIDEO)

Campania electorală pentru alegerile de pe 27 septembrie este momentul bilanțului, în care trebuie să ne amintim ce au făcut pentru municipiul...

Stângă, liderul Dreptei

E ca -n Caragiale, dar nu-i de râs. Intrarea tinerilor în politică nu a adus aerul proapăt, „un altfel de politică”, așa...

Partidul Brătienilor e de râsul curcilor! După ce-a „fentat” Primăria cu „fotbalistul”, PNL Galați vine la CJ cu „boxerul”

Ultima ispravă a liderului PNL Galați, George Stângă, cu proptirea boxerului Cătălin Moroșanu pe primul loc al listei PNL pentru Consiliul Județean,...