0.1 C
Galați
luni, mai 16, 2022
Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °
Politică Mihai Capră (PNL): Semnul electoral „pumnul”, adoptat de PNL Galați, e interzis...

Mihai Capră (PNL): Semnul electoral „pumnul”, adoptat de PNL Galați, e interzis de lege, pedeapsa fiind de 3 ani închisoare

Faptul că liderul PNL George Stângă își duce pre-campania electorală alături de pugilistul K1 Cătălin Moroșanu și peste tot pe unde ajung, cei doi candidați la Consiliul Județean Galați își arată pumnii, transformând „pumnul” în simbolul electoral al PNL la Galați, este privit de mulți ca un gest oarecare, dar în contextul campaniei electorale lucrurile stau cu totul altfel.

Fostul secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, Mihai Capră, care a coordonat activitatea Prefecturior și a coordonat organizarea alegerilor parlamentare din 2008, a alegerilor prezidențiale din 2009 și a alegerilor locale din 2012, spune că acest simbol, „pumnul” este intezis de Legea 217/2015 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Mihai Capră, care este membru al PNL Galați, dar ca și mulți alți lideri ai organizației a renunțat la orice funcție executivă, i-a sugerat liderului PNL Galați, senatorul George Stângă să renunțe la aceste gesturi, pentru că ar putea primi o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare.  

 „Adoptarea de către PNL Galați a însemnului pumnul a iscat multe comentarii malițioase în spațiul virtual. Recunosc că nici subsemnatul nu s-a putut abține de la astfel de ironii deși îmi propusesem să stau departe de campania electorală din respect și din obligațiile pe care le am față de PNL. Subliniez: față de PNL și nu față de cineva anume.

Din păcate se pare însă că lucrurile sunt mult mai serioase decât par la prima vedere. Din lucrarea ”Ghid de coduri și însemne ale extremei drepte în România”, apărută la editura Friedrich-Ebert-Stiftung în 2017 sub semnătura a doi cercetători științifici la Institutul Național pentru Studiul Holocaustului, Adina Babeș șu Ana Bărbulescu, reiese că pumnul strâns este de fapt Pumnul Arian, simbol al supremației albe și încalcă prevederile Legii 217/2015.

Ca să ne dăm seama cât de serioasă e treaba trebuie să amintim că utilizarea unor astfel de simboluri se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Personal am convingerea că d-l Stângă nu are nici un fel de convingeri sau simpatii de extremă dreaptă, totuși dacă vopsești zvastica în roșu galben și albastru nu înseamnă că o poți folosi pe afișuri electorale. Și mai cred că eroarea ar trebui rezolvată de îndată, eventual cu scuzele de rigoare”, a postat pe contul său de facebook Mihai Capră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam completati comentariul!
Completati cu numele dumneavoastra

Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °

Cele mai populare

DERAPAJ. În CSAT, Iohannis a pornit ofensiva împotriva clanurilor interlope. La Galați, senatorul PNL George Stângă stă la șpriț cu interlopii Sava, Bin și...

Încep să apară primele detalii despre cheful pe care l-a tras liderul PNL Galați, senatorul George Stângă cu 15-20 de interlopi cu...

Ce-au făcut pentru noi cei pe care i-am votat în 2016? La PNL, senatorul Stângă i-a schimbat yala la ușă deputatului Dobre (VIDEO)

Campania electorală pentru alegerile de pe 27 septembrie este momentul bilanțului, în care trebuie să ne amintim ce au făcut pentru municipiul...

Stângă, liderul Dreptei

E ca -n Caragiale, dar nu-i de râs. Intrarea tinerilor în politică nu a adus aerul proapăt, „un altfel de politică”, așa...

Partidul Brătienilor e de râsul curcilor! După ce-a „fentat” Primăria cu „fotbalistul”, PNL Galați vine la CJ cu „boxerul”

Ultima ispravă a liderului PNL Galați, George Stângă, cu proptirea boxerului Cătălin Moroșanu pe primul loc al listei PNL pentru Consiliul Județean,...