0.1 C
Galați
luni, mai 16, 2022
Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °
Pamflet Jurnal de campanie (2). Moș Durbacă se crede tânăr, ca pe vremea...

Jurnal de campanie (2). Moș Durbacă se crede tânăr, ca pe vremea când CDR voia să-i salte Primăria cu „directorul din Combinat”

Când ai o vârstă ceva mai înaintată, spre exemplu 77 de ani, ai două variante: îți respecți vârsta și te ocupi de tratamente cu nămol sapropelic la Lacu Sărat, te ocupi de nepoți, te ocupi de livada de la Vârlezi, sau, dacă nu ai chef de astea, treci pe la benzinării și numeri banii din încasări, ca și cum ar ploua. Că alte treburi nu mai poți să le faci ca și cum ar ploua.

Alternativa este să nu-ți respecți vârsta. Să-ți bați joc de ea. Cum poți să faci asta? Simplu. Una din variante este ca la 77 de ani să te reinventezi în politică, alături de o altă tânără speranță a politicii de Dâmbovița, Dan Voiculescu (74 de ani).

Ei, da, despre asta e vorba, despre PPUSL. Știu, sugerează altceva, dar e un partid. Cine e șeful partidului la Galați? Eugen Durbacă, fost director la IUG, fost primar, fost președinte CJ, fost senator, de-acum și fost deputat.

El a mai fost membru la următoarele partide: 1. PCR; 2. Uniunea Stângii Democratice; 3. PSM; 4. PDAR; 5. Partidul Democrat de Centru; 6. PDSR; 7. ApR, 8. PD; 9. PUR; 10. PC; 11. ALDE; 12. Pro România. Acum, PPUSL-ul e al 13-lea partid din viața sa.

În pofida faptului că a ajuns la al 13-lea partid, Durbacă se simte tânăr. De fapt știți că odată cu trecerea anilor mulți bătrâni întineresc, unii chiar sar peste cal și dau în mintea copiilor, dar nu e cazul domnului Durbacă.

Domnul Durbacă a dat în marșarier numai 24 de ani și acum e ca și cum ar avea 53 de ani. Deci acum Moș Durbacă are mintea lui Durbacă din 1996. Era primar PDSR, dădea aprobări de chioșcuri și garaje, înlocuia borduri, înlocuia tarabele din piețe, înlocuia băncile din parcuri și la un moment dat l-a înlocuit și pe soțul doamnei Olaru.

Era un primar fericit. Dar tocmai atunci s-au trezit nemernicii de la Convenția Democratică (CDR) să -și asmută electoratul împotriva primarului Durbacă. Voiau să îi ia Primăria Galați, unica sursă de bani (oficială) a lui Durbacă.

Dar nici nu era simplu să lași fără serviciu un primar care semna pe bandă rulantă aprobări de chioșcuri și garaje și astfel cucerea sentimental electoratul. CDR-iștii au pus la cale un plan diabolic, să pună candidat la Primăria Galați un „director din Combinat”. Din Sidex. Socoteala era simplă: Sidexul avea pe atunci 27.000 de angajați, dar cu soți-soții, socri-soacre și cumetri-cumetre, însemna un bazin electoral de vreo 50.000 – 60.000 de voturi pe care îl putea aduce „directorul din combinat”.

Câteva luni s-a și zvonit că CDR-iștii îl vor nominaliza candidat la Primărie pe directorul comercial de atunci al Sidex, Ionel Borș. Au fost cele mai negre zile din viața lui Durbacă. Rămânea pe drumuri, fără viitor, fără speranțe, fără imunitate parlamentară.

Dar a trecut și asta, pentru că Borș nu a vrut să fie primar și Durbacă s-a luptat cu unul din cei 15.000 de specialiști ai CDR și a recâștigat ștampila Primăriei Galați pentru încă patru ani.

Acum, în 2020, întors în timp la anul 1996, Durbacă și-a adus aminte cum era să piardă primăria din cauză că CDR-iștii îl puneau candidat pe Ionel Borș. Și ce și-a zis PPUSL-istul Durbacă, să pună și el candidat un „director în Combinat” și l-a găsit dispus să se „pepeuseleze” pe directorul de la Operațiuni Laminoare, Mîrzac Silviu Manolache. Dar nu l-a pus la pe Mîrzac candidat la Primărie, ci la președinția CJ Galați, pentru că în cei peste 20 de ani care au trecut de atunci electoratul „directorului din combinat” și-a luat plățile compensatorii și deciziile de pensionare și s-a retras la în comunele județului Galați. Decât să piardă primăria cu Mîrzac, PPUSL o poate pierde și pe mâna lui Picu, nicio pagubă, dar foștii siderurgiști din comunele gălățene ar putea da câteva voturi pentru „directorul din combinat” de la PPUSL, măcar în amintirea șprițurilor de la „Priză” de „Ziua Siderurgistului”.

Zis și făcut. PPUSL-istul Durbacă a pus pe clădirea lui Cristi Durbacă, de la „Potcoava”, un baner mare, cu poza lui Mîrzac, pe care a scris „Mîrzac Silviu director Combinatul Siderurgic”. Ca și cum Combinatul Siderurgic ar candida la CJ Galați din partea PPUSL.

Acrobația din anii 90 nu i-a ținut lui Durbacă în 2020, pentru că au reacționat cei de la Combinatul „Liberty”. „Liberty Galați își reafirmă deplina neutralitate politică, indiferent de referințele privind compania noastră făcute, în campania electorală, de diferiți candidați”, se spune în declarația Combinatului Siderurgic „Liberty”.

Bordul „Liberty” s-a supărat pentru că nu e prima oară când PPUSL-iștii se amestecă în treburile companiei. Pe 19 august, la depunerea candidaturilor PPUSL la Biroul Electoral Județean, Moș Durbacă anunța că actualul director al Combinatului Liberty, Bogdan Grecu, va fi schimbat cu Mîrzac de la PPUSL. „Va fi probabil viitorul director general din Combinat”, spunea Moș Durbacă despre Mîrzac. Nu-i faci șmenuri d-astea lui Sanjeev Gupta.

Ce ghinion! Poate că asta i se trage lui Durbacă de la faptul că acum e la al 13-lea partid! Sau al 14-lea? Să le mai numărăm o dată!

Acest articol este pamflet și trebuie tratat ca atare

Adina Maier

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam completati comentariul!
Completati cu numele dumneavoastra

Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °

Cele mai populare

DERAPAJ. În CSAT, Iohannis a pornit ofensiva împotriva clanurilor interlope. La Galați, senatorul PNL George Stângă stă la șpriț cu interlopii Sava, Bin și...

Încep să apară primele detalii despre cheful pe care l-a tras liderul PNL Galați, senatorul George Stângă cu 15-20 de interlopi cu...

Ce-au făcut pentru noi cei pe care i-am votat în 2016? La PNL, senatorul Stângă i-a schimbat yala la ușă deputatului Dobre (VIDEO)

Campania electorală pentru alegerile de pe 27 septembrie este momentul bilanțului, în care trebuie să ne amintim ce au făcut pentru municipiul...

Stângă, liderul Dreptei

E ca -n Caragiale, dar nu-i de râs. Intrarea tinerilor în politică nu a adus aerul proapăt, „un altfel de politică”, așa...

Partidul Brătienilor e de râsul curcilor! După ce-a „fentat” Primăria cu „fotbalistul”, PNL Galați vine la CJ cu „boxerul”

Ultima ispravă a liderului PNL Galați, George Stângă, cu proptirea boxerului Cătălin Moroșanu pe primul loc al listei PNL pentru Consiliul Județean,...