0.1 C
Galați
luni, mai 16, 2022
Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °
Economie După ce a tăiat alocațiile și pensiile, Guvernul Orban lasă și fermierii...

După ce a tăiat alocațiile și pensiile, Guvernul Orban lasă și fermierii fără despăgubirile pentru pagubele produse de secetă

După ce au lovit în pensionari, tăindu-le 26% din procentul de 40% cu care trebuia majorat punctul de pensie, dar și în copii, majorând alocațiile cu 20% în loc de 100%,  acum membrii Guvernului Orban lovesc și în sectorul economic care asigură hrana românilor și o mare parte din produsul intern brut, agricultura.

Fermierii, cărora Guvernul Orban le tot promite plata unor despăgubiri pentru pagubele produse de secetă, au constatat că vor rămâne fără aceste despăgubiri, pentru că în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern prin care se aprobă rectificarea Bugetului pe anul 2020 nu sunt cuprinse sumele în valoare totală de 1,2 miliarde de lei pentru plata acestor despăgubiri.

Promisiuni prelungite până la alegerile locale. După alegeri, Guvernul Orban o să spună că nu mai sunt bani pentru despăgubiri

În ultimele luni, Guvernul Orban a făcut o întreagă tevatură prin județe, ordonând Prefecturilor, Direcțiilor Agricole și Primăriilor să constituie comisii de evaluare a pagubelor produse de secetă, atât la culturile agricole înființate în toamna lui 2019, cât și la culturile de primăvară.

Reamintim că o astfel de evaluare s-a făcut și în județul Galați. S-a stabilit că la culturile de toamnă a fost afectată de secetă o suprafaţă de 59.628 de hectare.

La culturile de primăvară, de porumb, floarea soarelui, lucernă, legume de câmp, a fost afectată de secetă o suprafață de 183.000 de hectare. Din cele 288.000 de hectare de terenuri agricole din județul Galați, seceta a distrus culturile de pe 242.628 hectare. Adică, au fost distruse 85% din culturile agricole în care fermierii din județul Galați au investit sume uriașe.

Se pune întrebarea de ce Guvernul Orban nu ar plăti despăgubirile pentru secetă, din moment ce a făcut evaluarea pagubelor.

Scenariul nu ar fi unul foarte complicat. Sunt amânate promisiunile cu plata despăgubirilor până după alegerile locale, iar după ce alegerile locale au trecut și PNL-ul se va considera cu sacii în car, câștigând niscaiva voturi și cu promisiunea achitării acestor despăgubiri, ministrul Finanțelor; Florin Cîțu, va veni în fața națiunii și va spune că nu sunt bani la buget, dar poate că s-ar putea plăti 10% din valoarea pagubelor.

Dacă le-a mers la alocații și pensii, de ce n-ar încerca și la despăgubirea fermierilor.

În nota de fundamentare a rectificării bugetare, nicio vorbă despre plata despăgubirilor pentru secetă

Prin adresa nr. 2026/14.08.2020, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” și Asociația Producătorilor de Porumb din România – ,,APPR”, a transmis premierului Ludovic Orban și ministrului Agriculturii, Adrian Oros, un apel prin care cere să fie plătite daunele celor aproape 70.000 de fermieri care în această perioadă trebuie să investească sume uriașe în înființarea culturilor de toamnă.

„Având în vedere Ordinea de zi propusă pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, noi, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, nu am identificat în nota de fundamentare și nici în textul proiectului de Ordonanță de Urgență, suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu sume de bani pentru efectuare plăților reprezentând despăgubiri acordate fermierilor afectați de secetă, și care însumează 1,2 miliarde de lei!

Stimați Domni, lipsa alocării acestor fonduri reprezintă un atentat la viitorul unui sector de importanță strategică! Sunt peste 34.000 de fermieri afectați de fenomenul de secetă pedologică extremă în cazul culturilor de toamnă și cel puțin tot atâția în cazul calamităților provocate de seceta pedologică extremă în cazul culturilor de primăvara!”, se spune în adresa asociațiilor fermierilor.

Dacă nu vă pasă de fermierii României, să vă pese măcar de voturile PNL la alegerile locale!

Fermierii iau în calcul faptul că și în privința lor Guvernul Orban ar putea demonstra aceeași nepăsare ca la recentele tăieri ale alocațiilor și pensiilor și pun problema și din punct de vedere politic: dacă nu vă pasă de noi, să vă pese măcar de voturile PNL la alegerile locale.

„Stimați Domni, acesta este un ultimatum și vă rugăm să îl tratați ca atare: Dacă nu vă gândiți la fermierii României, la insolvența sectorului care asigură securitatea națională a României, gândiți-vă cel puțin la guvernarea dvs., la interesul politic înainte de alegerile locale, la riscul major de a pierde o masă semnificativă din electoratul din mediul rural, unde oricum nu stați prea bine!

Rugămintea este SĂ VĂ AJUTAȚI singuri, dacă nu întelegeți situația extremă prin care trecem”, au transmis fermierii membrilor Guvernului Orban.

Ultimatum: Vom bloca autostrăzile și drumurile, vom declanșa greva fiscală

Fermierii amenință că vor bloca autostrăzile și drumurile naționale dacă nu  li se vor plăti despăgubirile provocate de secetă, care reprezintă o sumă totală de 1,2 miliarde de lei, aproape egală cu „tunurile” constatate de Curtea de Conturi la achizițiile de măști, izolete și alte dispozitive medicale ale Guvernului Orban în perioada „Stării de Urgență”.

„Executarea silită a fermierilor este iminentă, motiv pentru care înainte de a ne fi sechestrate mijloacele, noi vom boicota acest Guvern prin acțiuni de blocare a autostrăzilor, drumurilor publice, grevă fiscală, boicotarea întâlnirilor cu ministerul de resort pentru consultări pentru noul PNS!

Organizațiile profesionale sunt în interesul membrilor și nu pentru a mima dialogul cu autoritățile, așa cum se pare că ne considerați dumneavoastră!”, se spune în apelul Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Ministrul Agriculturii a „rezolvat” problema. Mai face niște promisiuni

A trecut ședința în care Guvernul Orban a aprobat rectificarea bugetară, fără ca în documentația rectificării să apară măcar în ceasul al 12-lea vreun cuvânt despre despăgubirile acordate fermierilor.

După ședință, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei.

„Azi, în şedinţa de Guvern, bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei. Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă”, a spus Oros.

Să remarcăm faptul că ministrul Oros a spus că „acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă”, nu a spus cu subiect și predicat, nici „au fost alocați banii pentru plata despăgubirilor”, nici „despăgubirile vor fi plătite începând de la data de”.

A scăldat-o! Ar fi ceva bani, dar mai vedem…

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam completati comentariul!
Completati cu numele dumneavoastra

Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °

Cele mai populare

DERAPAJ. În CSAT, Iohannis a pornit ofensiva împotriva clanurilor interlope. La Galați, senatorul PNL George Stângă stă la șpriț cu interlopii Sava, Bin și...

Încep să apară primele detalii despre cheful pe care l-a tras liderul PNL Galați, senatorul George Stângă cu 15-20 de interlopi cu...

Ce-au făcut pentru noi cei pe care i-am votat în 2016? La PNL, senatorul Stângă i-a schimbat yala la ușă deputatului Dobre (VIDEO)

Campania electorală pentru alegerile de pe 27 septembrie este momentul bilanțului, în care trebuie să ne amintim ce au făcut pentru municipiul...

Stângă, liderul Dreptei

E ca -n Caragiale, dar nu-i de râs. Intrarea tinerilor în politică nu a adus aerul proapăt, „un altfel de politică”, așa...

Partidul Brătienilor e de râsul curcilor! După ce-a „fentat” Primăria cu „fotbalistul”, PNL Galați vine la CJ cu „boxerul”

Ultima ispravă a liderului PNL Galați, George Stângă, cu proptirea boxerului Cătălin Moroșanu pe primul loc al listei PNL pentru Consiliul Județean,...