Prin „Răspunsul Civic” ne propunem, pe lângă o bună informare a opiniei publice din Galați și o nouă încercare de creare a unor căi de comunicare între societatea civilă din Galați și cei care conduc orașul, oferindu-le „Răspunsul Civic”, răspunsul societății civile din Galați la modul în care sunt administrate orașul și județul.
Ne propunem să susținem a inițiative ale societății civile, să susținem activitatea unor ONG-uri, să creăm un spațiu de dezbatere în jurul problemelor cu care se confruntă locuitorii orașului și județului Galați.
Singura legătură eficientă de comunicare între membrii unei comunități și cei care conduc comunitatea respectivă este societatea civilă. E un adevăr consacrat care l-a Galați nu a funcționat, poate și din cauză că multe zeci de ani orașul a fost impregnat de identitatea de mare centru industrial. În orașele din Ardeal mai vedem turnurile breslelor, care erau societatea civilă a acelor vremuri. S-a schimbat forma, dar fondul este același. Membrii unei comunități trebuie să se asocieze pentru a-și impune punctul de vedere.
Prin 2008, în „Forumul Gălățenilor de Pretutindeni” exista o secțiune intitulată „Ce ați vrea să facă autoritățile locale pentru noi?”. Acum 12 ani erau postate o sumedenie de idei despre ce ar vrea gălățenii să se întâmple în orașul lor. Ce proiecte edilitare ar trebui dezvoltate. Acea rubrică s-a oprit, ultima postare fiind înregistrată pe 12 ianuarie 2015. De ce? Pentru că nici un oficial din Galați nu a fost interesat de modul în care vor gălățenii să arate și să fie administrat orașul lor.
La Galați există destul de multe asociații, dar nu putem vorbi de o societate civilă puternică din cauza ostilității principalilor actori politici față de ceea ce însemnă societatea civilă, pe care o percep ca pe un pericol major pentru modul în care ei înțeleg să facă politică și administrație.
Dar a fost și o încecare reușită, „Asociația Galați orașul meu”, care a avut câțiva ani de asalturi repetate pentru a impune celor ce conduc orașul prioritățile gălățenilor. A organizat protestul „Vrem cinematograf la Galați” și am avut până la urmă cinematograful de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cel de la Shopping City a venit ca bonus odată cu mall-ul, dar până la Cinema City aveam deja un cinematograf.
Nu s-a reușit în privința croazierelor pe Dunăre, a transformării centrului orașului în zonă pietonală în zilele de week-end, dar nu e timpul pierdut. Trebuie să insistăm și până la urmă vom reuși.
Adina Maier