0.1 C
Galați
luni, mai 16, 2022
Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °
Administrație Consolidarea Spitalului Județean, o operațiune foarte complicată, dar strict necesară pentru eliminarea...

Consolidarea Spitalului Județean, o operațiune foarte complicată, dar strict necesară pentru eliminarea riscului seismic

Cea mai amplă lucrare realizată în rețeaua spitalicească din Galați în ultimii 30 de ani este consolidarea clădirii Spitalului Județean, care a fost construită în urmă cu 50 de ani și care de-a lungul timpului nu a beneficiat de niciun fel de lucrări de reabilitare și în mod evident structura de rezistență a clădirii cu zece etaje a fost afectată de tasare și mișcările seismice minore care se produc frecvent.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea a explicat în cadrul emisiunii „Barometru Județean”, de la TV Galați – Brăila, cât de complicată este consolidarea Spitalului Județean, prin îmbinarea armonioasă a patru provocări: în primul rând complexitatea și volumul mare al lucrărilor ce trebuie executate, în al doilea rând respectarea termenelor din contractul de finanțare UE, în al treilea rând executarea lucrărilor fără să fie afectată activitatea din spital și nu în ultimul rând, executarea lucrărilor în condițiile în care există zone din spital care sunt dedicate tratării pacienților cu Covid.

„Consolidarea Spitalului Județean este o lucrare foarte amplă, dar și foarte necesară. Dacă nu am fi făcut consolidarea, spitalul nu ar mai fi obținut autorizația de funcționare.

În țară sunt foarte multe spitale care cu greu reușesc să obțină autorizația de funcționare din punct de vedere al riscurilor seismice, a stabilității în eventualitatea producerii unui cutremur. Acele spitale intră în gradul de risc seismic 2 sau 3, sunt pe categorii. Spitalul Județean avea gradul 3 de risc seismic, nu exista pericolul să se dărâme, dar de 50 de ani stabilitatea lui era șubrezită și ca să obținem autorizația de funcționare a trebuit să îl consolidăm.

În momentul de față, mai mult de jumătate din clădirea Spitalului Județean este deja consolidată. Se lucrează pe tronsoane, pentru că el este împărțit pe trei tronsoane. Se lucrează intens, se lucrează și noaptea, se lucrează și la 4 dimineața.

Stâlpii de rezistență sunt cămășuiți cu fier-beton, se cofrează și apoi se toarnă betonul. Bineînțeles că acel stâlp crește în dimensiuni și trebuie modificate și conductele de fluide, iar ca să înlocuiești acele conducte trebuie să oprești instalațiile și asta se întâmplă când spitalul are cea mai redusă activitate, la 3 sau la 4 dimineața. Cei care lucrează opresc instalația pe un anumit tronson timp de o oră sau două, ca să poată modifica instalațiile. În paralel, se fac și celelalte lucrări, de eficiență energetică, prin care înlocuim toate conductele, tot atunci când activitatea este redusă.

Spitalul funcționează în condiții normale. Sunt pacienți internați, sunt cadre medicale care își desfășoară activitatea și trebuie să funcționeze în continuare, pentru că sunt două aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul.

În primul rând, trebuie să asigurăm servicii medicale pacienților, iar Spitalul Județean, ca și complexitate, are toate specialitățile, și mai este un aspect, un spital care nu produce servicii medicale nu poate să încaseze bani de la Casa de Asigurări de Sănătate și nu poate să își plătească angajații.

Trebuie să îmbinăm acest puzzle, astfel încât să executăm lucrările de investiții, pentru că aceste lucrări sunt finanțate din fonduri europene și au un grafic de realizare, dar și spitalul trebuie să funcționeze, pentru ca dacă nu asigură servicii medicale nu-și încasează banii de la Casa de Asigurări de Sănătate. Și bineînțeles că dacă nu funcționează Spitalul Județean nu poți să asiguri asistența în unele specializări sau intervenții, pentru că ce are Spitalul Județean nu au nici spitalele din Brăila, Tulcea sau Buzău. Spitalul Județean este un spital regional pentru cel puțin cinci județe limitrofe Galațiului.

Situația nu este deloc simplă, mai ales că acum avem și circuite Covid, dar avem și circuite non-Covid. Este foarte greu să faci ca toate aceste lucruri să funcționeze în armonie, dar trebuie să o facem pentru că altfel nu ne încadrăm în graficul de implementare a proiectului, altfel nu facem consolidarea, nu putem obține autorizația de funcționare și putem ajunge în situația să nu putem asigura servicii medicale”, a precizat Costel Fotea.

Miruna Comănescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Va rugam completati comentariul!
Completati cu numele dumneavoastra

Galați
câțiva nori
0.1 ° C
0.2 °
0.1 °
72 %
3.6kmh
24 %
Dum
6 °
lun
6 °
mar
9 °
mie
13 °
joi
11 °

Cele mai populare

DERAPAJ. În CSAT, Iohannis a pornit ofensiva împotriva clanurilor interlope. La Galați, senatorul PNL George Stângă stă la șpriț cu interlopii Sava, Bin și...

Încep să apară primele detalii despre cheful pe care l-a tras liderul PNL Galați, senatorul George Stângă cu 15-20 de interlopi cu...

Ce-au făcut pentru noi cei pe care i-am votat în 2016? La PNL, senatorul Stângă i-a schimbat yala la ușă deputatului Dobre (VIDEO)

Campania electorală pentru alegerile de pe 27 septembrie este momentul bilanțului, în care trebuie să ne amintim ce au făcut pentru municipiul...

Stângă, liderul Dreptei

E ca -n Caragiale, dar nu-i de râs. Intrarea tinerilor în politică nu a adus aerul proapăt, „un altfel de politică”, așa...

Partidul Brătienilor e de râsul curcilor! După ce-a „fentat” Primăria cu „fotbalistul”, PNL Galați vine la CJ cu „boxerul”

Ultima ispravă a liderului PNL Galați, George Stângă, cu proptirea boxerului Cătălin Moroșanu pe primul loc al listei PNL pentru Consiliul Județean,...